Beweeg je Wijs!

SGR (Spinale Galant Reflex)

 

De SGR ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap. Bij de geboorte is hij volledig actief,  zodat het de geboorte stimuleert. Bij een natuurlijke geboorte zal de SGR er samen met de ATNR voor zorgen dat de baby zich verder kan bewegen door het geboortekanaal.

 

Wat zie je bij de Spinale Galant Reflex?

Wanneer je een pasgeboren baby op zijn buik op de onderarm legt en je met een zacht penseel aan één kant naast de ruggengraat een lijntje omlaag trekt, zal de heup aan die kant naar buiten bewegen. Doe je dit aan de andere kant, dan zal ook die heup naar buiten bewegen.

 

Na 3-6 maanden moet dit reflex geïntegreerd zijn. De grote hersenen krijgen controle over het reflex, waardoor een baby meer en meer bewust kan bewegen. De SGR helpt de baby om het evenwicht te kunnen bewaren en coördineert het lichaam bij het kruipen. Wanneer deze reflex niet op tijd geïntegreerd is, zal het kind overgevoelig blijven in de lendenstreek. De aanraking van bijvoorbeeld een broekriem kan al onrustige reacties uitlokken. Het kind heeft moeite om stil te blijven zitten. Dit heeft veel invloed op de concentratie en het korte termijngeheugen.

 

Wanneer de SGR aan één kant actief is en aan de andere kant niet, dan krijgt het kind steeds prikkels binnen aan één kant, waardoor er een asymmetrische lichaamsbouw kan ontstaan (scoliose). Ook kan het rug- nek en hoofdpijn klachten veroorzaken.

 

Symptomen bij een kind met een actieve SGR:

  • Kan moeilijk stil zitten op een stoel, rusteloosheid

  • Kan het bovenlichaam niet apart bewegen van het onderlichaam, coördinatie problemen

  • Moeite met concentratie, luisteren, korte termijngeheugen

  • Auditieve verwerkingsproblemen, slecht horen van lage tonen

  • Hekel aan strakke kleding om de taille.